Vad rÀknas som ett olycksfall?

Att förstÄ vad som rÀknas som ett olycksfall Àr viktigt för att kunna avgöra om man behöver en olycksfallsförsÀkring. Enligt försÀkringsvillkoren mÄste fyra kriterier vara uppfyllda för att en hÀndelse ska rÀknas som ett olycksfall:

 • Kroppsskada
 • Plötslig
 • Ofrivillig
 • Yttre hĂ€ndelse

Detta innebÀr att en skada pÄ kroppen som uppstÄtt ofrivilligt, plötsligt och genom en yttre hÀndelse Àr vad som rÀknas som ett olycksfall.

Det Àr viktigt att notera att inte allt som kallas för en olycka i dagligt tal rÀknas som ett olycksfall nÀr det gÀller försÀkringar. Till exempel rÀknas inte ryggskott, muskelbristning eller diskbrÄck som olycksfallsskador. DÀremot rÀknas en skada pÄ kroppen som uppstÄtt genom en yttre hÀndelse, sÄsom en fallolycka nÀr du cykla och vandra eller en trafikolycka, som ett olycksfall.

Att ha en olycksfallsförsÀkring kan ge en extra trygghet om en olycka skulle intrÀffa. Genom att förstÄ vad som rÀknas som ett olycksfall kan man bÀttre bedöma om man behöver en olycksfallsförsÀkring och vad den tÀcker. Det Àr viktigt att lÀsa igenom försÀkringsvillkoren noggrant för att förstÄ vad som ingÄr i försÀkringen och vad som rÀknas som ett olycksfall.

Definition av olycksfall

En olycksfallsförsÀkring ger ersÀttning om du rÄkar ut för en olycksfallsskada. Enligt försÀkringsvillkoren definierar försÀkringsbolagen en kroppsskada efter en plötslig, oförutsedd och yttre hÀndelse som ett olycksfall. Det innebÀr att skadan mÄste ha intrÀffat ovÀntat och inte varit förutsÀgbar. Det mÄste ocksÄ ha varit en yttre hÀndelse som orsakade skadan, till exempel en fallolycka eller en trafikolycka.

Det Àr viktigt att notera att inte alla skador rÀknas som olycksfallsskador. Till exempel rÀknas inte sjukdomar som beror pÄ arbetet som olycksfallsskador. Vanliga skador som inte rÀknas som olycksfallsskador Àr ryggskott, muskelbristning eller diskbrÄck. Dessa skador anses ofta vara resultatet av överanstrÀngning eller slitage istÀllet för en plötslig och ovÀntad hÀndelse.

Det Àr ocksÄ viktigt att notera att skadan mÄste ha varit ofrivillig. Det betyder att om du skadar dig med avsikt, till exempel genom att delta i farliga aktiviteter eller genom att skada dig sjÀlv medvetet, kan du inte fÄ ersÀttning frÄn din olycksfallsförsÀkring.

Vanliga typer av olycksfall

NÀr det gÀller olycksfall finns det flera vanliga typer som mÀnniskor kan drabbas av. Nedan följer en kort översikt över nÄgra av de vanligaste typerna av olycksfall.

Arbetsplatsolyckor

Arbetsplatsolyckor Àr en vanlig typ av olycksfall som kan leda till allvarliga skador. Det kan handla om allt frÄn fallolyckor till skador som uppstÄr vid anvÀndning av maskiner och verktyg. Arbetsgivare Àr skyldiga att se till att arbetstagarna har en sÀker arbetsmiljö och att riskerna för olycksfall minimeras sÄ mycket som möjligt.

Trafikolyckor

Trafikolyckor Àr en annan vanlig typ av olycksfall som kan leda till allvarliga skador eller till och med dödsfall. Det kan handla om allt frÄn bilolyckor till cykelolyckor och fotgÀngarolyckor. För att minska risken för trafikolyckor Àr det viktigt att följa trafikreglerna och att vara uppmÀrksam pÄ sin omgivning nÀr man Àr ute och fÀrdas. Vill du veta mer om vad en trafikförsÀkring tÀcker kan du lÀsa det hÀr.

Hemolyckor

Hemolyckor Àr olyckor som intrÀffar hemma, till exempel fallolyckor eller skador som uppstÄr vid anvÀndning av verktyg eller hushÄllsmaskiner. För att minska risken för hemolyckor Àr det viktigt att ha en sÀker hemmiljö och att vara försiktig nÀr man hanterar farliga föremÄl eller maskiner.

Det Àr viktigt att komma ihÄg att olycksfall kan intrÀffa nÀr som helst och var som helst. Genom att vara försiktig och uppmÀrksam pÄ sin omgivning kan man minska risken för att drabbas av en olycka.

Vad som inte rÀknas som olycksfall

Trots att olycksfall kan intrÀffa nÀr som helst och var som helst, finns det vissa situationer som inte rÀknas som olycksfall. HÀr Àr nÄgra exempel:

 • Skada som orsakats av sjukdom eller sjukdomsrelaterade orsaker rĂ€knas inte som olycksfall. Detta inkluderar till exempel hjĂ€rtinfarkt, stroke, epilepsi och allergiska reaktioner.
 • Skada som orsakats av en medveten handling rĂ€knas inte heller som olycksfall. Detta inkluderar till exempel sjĂ€lvskada, sjĂ€lvmordsförsök och brottslig verksamhet.
 • Skada som orsakats av överanstrĂ€ngning eller trötthet rĂ€knas inte heller som olycksfall. Detta inkluderar till exempel ryggskador som orsakats av tunga lyft eller muskelskador som orsakats av överdriven trĂ€ning.

Det Àr viktigt att notera att dessa situationer kan ha andra typer av försÀkringar som tÀcker dem. Till exempel kan sjukdomar tÀckas av sjukförsÀkringar, medan skador orsakade av medvetna handlingar eller brottslig verksamhet kan tÀckas av andra typer av försÀkringar.

Förebyggande ÄtgÀrder

Att förebygga olycksfall Àr alltid bÀttre Àn att behandla dem. HÀr Àr nÄgra förebyggande ÄtgÀrder som kan minska risken för olycksfall:

 • HĂ„ll en god ordning och reda pĂ„ arbetsplatsen.
 • Se till att all utrustning och maskiner Ă€r i gott skick.
 • Ge lĂ€mplig utbildning och trĂ€ning till anstĂ€llda, inklusive anvĂ€ndning av skyddsutrustning.
 • Se till att alla anstĂ€llda Ă€r medvetna om faror och risker pĂ„ arbetsplatsen.
 • Utför regelbundna riskbedömningar och vidta Ă„tgĂ€rder för att minska riskerna.

Att förebygga olycksfall Àr inte bara viktigt pÄ arbetsplatsen utan ocksÄ i hemmet och i samhÀllet. HÀr Àr nÄgra allmÀnna förebyggande ÄtgÀrder:

 • HĂ„ll en god ordning och reda i hemmet.
 • Se till att alla elektriska apparater och utrustning Ă€r i gott skick.
 • AnvĂ€nd sĂ€kerhetsbĂ€lte i bilen och hjĂ€lm nĂ€r du cyklar eller Ă„ker motorcykel.
 • Se till att barn alltid Ă€r under uppsikt och har lĂ€mplig tillsyn.
 • Ha alltid en brandslĂ€ckare och en första hjĂ€lpen-lĂ„da till hands.

Genom att vidta förebyggande ÄtgÀrder kan vi minska risken för olycksfall och skapa en sÀkrare arbetsplats, hem och samhÀlle.